SEO och länkarnas betydelse för bättre organisk synlighet

Sökmotoroptimering och länkarnas betydelse för bättre organisk synlighet

I detta inlägget går vi igenom hur en sökmotor fungerar, varför det är viktigt att ha ett bra innehåll på sin webbplats och hur du själv kan stärka din organiska synlighet bland sökmotorer.

Hur fungerar en sökmotor?

Sökmotorer fungerar som bibliotek, men istället för att rada upp böcker på ett smart sätt hanterar sökmotorer indexering av miljarder webbplatser och webbsidor. När en användare gör en sökning på Google eller en annan sökmotor, söker den igenom sitt index för att hitta de webbsidor som bäst matchar det som är eftersökt. Sökmotorn rangordnar sedan webbsidorna efter relevans, baserat på olika kriterier. Resultatet av rankingen presenteras sedan för användaren som ett sökresultat på några millisekunder.

Hur fungerar en sökmotor?

Betydelsen av auktoritet och relevans

När någon gör en sökning på internet försöker sökmotorerna hitta och leverera de bästa resultaten för att svara på användarens fråga. Hur resultaten rangordnas baseras på faktorer som relevans, popularitet och hur andra använder samma sökord. Oftast får därför välbesökta webbplatser med många sidor i sökmotorernas index högre auktoritet och relevans.

Betrodda domäner som länkar till din hemsida ökar dina chanser att ni synas högt bland sökresultaten på Google. Det beror helt enkelt på att dessa domäner har ett välskrivet innehåll, har funnits länge på internet och besöks av många.

Domain rating

En webbplats synlighet baseras bland annat på något som kallas för Domain Rating. Domain Rating visar styrkan hos en webbplats och är ett mått på värdet av de externa länkar som leder till webbplatsen. Detta mått avgör hur troligt det är att webbplatsen rankar högt på ett sökord.

Vi tar Swapi som exempel
Vår egen domän swapi.se har en domain rating som tillhör den högre halvan av webbplatser som finns globalt, och har en domain rating på hela 54 i skrivande stund, där max är 100. Med andra ord bedömer sökmotorer som Bing och Google att Swapi är trovärdig webbplats och källa. Ta reda på din egen webbplats ligger till kostnadsfritt här.

Ta reda på din egen webbplats ligger till kostnadsfritt

Stärk din egna SEO

Det finns många sätt att förbättra sin organiska synlighet på. Ett sätt är att publicera nytt och intressant innehåll löpande. Dela med er av bra innehåll, skriv guider och ge konkreta tips och tricks inom ert företags område.

En nyhetssida eller blogg som kontinuerligt fylls på med nyheter kan vara perfekt för att snabbt öka din organiska synlighet och bygga varumärkeskännedom.

En annan viktig sak som ofta glöms bort är hur viktigt det är att skapa interna länkar. Detta hjälper sökmotorerna att bättre förstå vad som är viktigt på hemsidan. Mer om detta i ett annat inlägg framöver.